Duurzame bijdrage veilig pinnen

De Safety Spot – Reflexstone is een duurzame bijdrage aan veilig pinnen. Was het bij de geverfde variant nodig om om de paar maanden de afbladderende verflaag op te frissen (met bijbehorende kosten), nu volstaat het sturen van de schoonmaakwagens over de Safety Spot – Reflexstone. Immers, het materiaal wordt ook gebruikt in woonwijken en gaat zo’n 15 tot 20 jaar mee.

Belang van onderhoud

Wel is het van belang over het onderhoud afspraken te maken, of bestaande afspraken nog eens door te lopen. De filosofie achter de Safety Spot is gebaseerd op het Broken Windows concept. Dat betekent dat verloedering nog meer verloedering aantrekt en uiteindelijk bijdraagt aan een onveilig gevoel. Het  plaatsen van de Safety Spot – Reflexstone is een goede stap in de richting van veilig pinnen, maar goede afspraken over onderhoud horen daar zeker bij.

Een goed onderhouden Safety Spot in een goed onderhouden omgeving straalt zorg en respect voor de omgeving uit. Onderzoeken laten zien dat dit onbewust doorwerkt op het gedrag van mensen. Zij zullen zich met meer zorg en respect voor de omgeving gedragen. De halve witte cirkel wordt beter gerespecteerd.

Maar, omgekeerd is het verhaal ook waar. Een slecht onderhouden Safety Spot in een verloederde omgeving zorgt voor het aantrekken van meer verloedering. Want de onbewuste boodschap is: “Niemand bekommert zich om deze omgeving”. En een omgeving die dat uitstraalt, verlaagt het veiligheidsgevoel.

Wat is er al afgesproken over onderhoud?

Kijk met de partijen (gemeente en banken) naar de frequentie van onderhoud. Vaak is het de gemeente die het onderhoudt uitvoert van de openbare ruimte. Kijken ze daarbij ook specifiek naar de geldautomaat? Als ze een verloederde (stickers, graffiti) geldautomaat aantreffen, weten ze bij wie ze dit kunnen melden? En omgekeerd; de banken hebben het onderhoud van hun geldautomaten vaak uitbesteed. Weten de schoonmakers bij wie ze klachten over de openbare ruimte kunnen melden? Halen ze ook de stickers en graffiti elke keer weg?

Advies: maak specifieke afspraken tussen banken en gemeenten

Ons advies is om de plaatsing van de Safety Spot – Reflexstone aan te grijpen om het onderhoud van zowel geldautomaat als openbare ruimte (rondom de geldautomaat) met elkaar door te spreken. Maak heldere afspraken, wissel telefoonnummers uit en evalueer na een tweetal maanden: werken de afspraken in de praktijk, ligt de geldautomaat er verzorgd bij in een goed onderhouden openbare ruimte?

Het is, kortom, van het grootste belang dat er goede afspraken bestaan over het onderhoud;  van zowel de geldautomaat als van de omgeving.

Heeft u advies nodig over de precieze afspraken? Neem dan contact met ons op.