Veiliger pinnen op vier plekken in Den Helder

Veiliger pinnen op vier plekken in Den Helder

Veiliger pinnen op vier plekken in Den HelderGepubliceerd 30 september 2013 12:55 | Laatste update 30 september 2013 13:30

DEN HELDER – De gemeente Den Helder heeft vier safety spots aangelegd bij pinautomaten aan het Koningsplein, de Kroonstraat, Waddenzeestraat en De Riepel. Een safety spot is een halve witte cirkel, recht voor een geldautomaat. Het is een nieuwe maatregel van de gemeente in de strijd om overvallen en straatroven te verkleinen.

Het doel van safetyspots is de criminaliteit te beperken die aan geldautomaten is gerelateerd. Door de spot is de gebruiker van een geldautomaat zich (on)bewust van zijn positie en kan hij zijn privacy en gevoel van veiligheid  waarborgen. Het leidt tot veilig pinnen en minder straatroof, zakkenrollen, bedreiging en vernieling van automaten.

De gemeente heeft er bewust voor gekozen de safety spots aan te brengen juist voor de aftrap van het donkere-dagen-offensief. Dit is een project van de politie en de gemeente, dat zij elk jaar bij het korter worden van de dagen inzetten tegen straatroof en overvallen. Die komen in deze periode over het algemeen vaker voor. Burgemeester Koen Schuiling: ,,Als het donker wordt, moet je je nog meer bewust zijn van je eigen handelingen. Pinnen is inmiddels zo gewoon geworden, dat je er eigenlijk niet meer bij stilstaat. De safety spot attendeert je op die bewustwording. Als je staat te pinnen en iemand komt binnen je veilige zone, dan kan je hem of haar verzoeken afstand te bewaren in verband met je privacy. Doet diegene dat niet, dan kan je er voor kiezen geen gebruik te maken van de geldautomaat. En doordat de safety spot opvalt, zullen ook omstanders eerder zien wie er staat en wat er gebeurt. Dit vergroot de sociale controle op deze specifieke plek. Andersom zal iemand met slechte bedoelingen zich op de opvallende spot bekeken voelen. We hopen dat met deze maatregel crimineel gedrag afneemt of zelfs achterwege blijft.”

Nederland telt ongeveer 7500 geldautomaten waarbij jaarlijks circa 500 miljoen keer geld wordt opgenomen. Die geldopnames brengen verschillende vormen van criminaliteit met zich mee. De politie en banken doen al het nodige om (de omgeving van) geldautomaten veiliger te maken. Toch is er blijvende aandacht nodig voor aan geldautomaat gerelateerde criminaliteit. Bij de politie is daarmee het idee voor de safety spot geboren. Het idee is afgeleid van de wachtlijnen/-strepen die ook bij postkantoren, apotheken en supermarkten zijn te vinden en die inspelen op de psychologie van het kijken en bekeken worden.

Bron: Noordhollands Dagblad, 30 september 2013