PAROOL, Amsterdam, 09-10-12   15:52 uur


© ANP

Mensen blijven automatisch buiten cirkels staan

Een safety spot zorgt ervoor dat mensen veiliger kunnen pinnen.

Nieuw-West gaat nieuwe hulpmiddelen inzetten in de strijd tegen straatroof. Van de landelijke daling van het aantal straatroven ten opzichte van 2011 is in het stadsdeel weinig te merken: het aantal straatroven vertoont nog steeds een stijgende lijn.

Het stadsdeel onderneemt verschillende acties om de berovingen preventief tegen te gaan. Eén van die maatregelen is het aanbrengen van zogenaamde Safety Spots bij pinautomaten in de winkelgebieden.

Een Safety Spot is een felgele halve cirkel op de grond voor een geldautomaat. Safety Spots zijn nieuw in de strijd tegen criminaliteit. Mensen blijven automatisch buiten de cirkels wachten wanneer iemand geld opneemt.

Meekijken tijdens het invoeren van pincodes en opnemen van geld wordt daardoor moeilijker. Verder voelen mensen die in de cirkel staan zich veiliger. Achmed Baâdoud: ‘Ik vind het belangrijk dat mensen zich veilig voelen op straat, ook als ze staan te pinnen. De Safety Spots helpen het stadsdeel bij te dragen aan de verbetering van het veiligheidsgevoel van mensen.’

Donderdag gaat stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud (Veiligheid) samen met Lotte de Jong (directeur Hoofdbedrijfschap Detailhandel) de eerste Safety Spot aanleggen op de Burgemeester de Vlugtlaan 71.

In totaal worden 20 safetyspots aangelegd in heel Nieuw-West.

(Door: Mayke Blok)

 

Bron: Parool