Nieuwsbericht, afkomstig van:

http://www.rotterdam.nl/voeljeveiligertijdensdedonkeredagen

voel je veilig(er) tijdens de donkere dagen

05 november 2013 | deelgemeente kralingen-crooswijk | nieuwsbericht

Tijdens de donkere dagen zet deelgemeente Kralingen-Crooswijk zich samen met de veiligheidspartners in voor extra veiligheid.

Medio november krijgen de Crooswijkseweg en de Jonker Fransstraat weer extra verlichting. Rond Kerst en de jaarwisseling is er op verschillende plekken particuliere beveiliging aanwezig.
Medio november krijgen de Crooswijkseweg en de Jonker Fransstraat weer extra verlichting. Rond Kerst en de jaarwisseling is er op verschillende plekken particuliere beveiliging aanwezig.

Ter voorbereiding op de donkere dagen stond Kralingen-Crooswijk van 16 t/m 20 september al in het teken van veiligheid. Tijdens de Veiligheidsweek werden er diverse activiteiten georganiseerd voor bewoners en ondernemers uit de deelgemeente. Een ex-inbreker gaf inbraakpreventietips, 65 bewoners kregen een kierstandhouder gemonteerd en 40 bewoners uit geselecteerde straten kregen een deurspion. In deze week ontvingen Kralingse en Crooswijkse horecagelegenheden een bezoek van een zogeheten secret scanner. Zo werden ze  onder andere getest op de toegankelijkheid terwijl de zaak gesloten was, de pinmogelijkheden en de aanwezigheid van een zogenoemde afroombox, zodat er alleen wisselgeld in de kassa zit en de rest veilig weggeborgen in de box. Tijdens een bijeenkomst kregen de ondernemers een terugkoppeling van de resultaten.

Uit reacties van ondernemers en bewoners bleken de acties een succes. Om deze reden en om de Kralingers en Crooswijkers weer even op scherp te zetten, vestigen de deelgemeente en politie komende tijd weer extra de aandacht op veiligheid.

Door de bril van een crimineel
En als het onverhoopt dan toch gebeurt? Wat kan je zelf doen om de kans op een (woning)inbraak te verkleinen? De politie ging de afgelopen weken gewapend met ‘voetjes’ op pad. Op plekken waar achterdeuren, portiekdeuren of ramen open stonden zijn papieren voetjes neergelegd. Dit drukt de bewoners even goed met de neus op de feiten. Met deze kritische blik gaat ook ex-inbreker Evert Jansen, voorafgaand aan bewonersavonden in Kralingen en Crooswijk, de wijk in. Binnenkort ontvangen bewoners een uitnodiging voor deze bijeenkomsten. Tijdens deze avonden geeft politie ook informatie over hoe te handelen na een inbraak en welke sporen van belang zijn.

Veiligheid voor alles
Om mensen te wijzen op de risico’s tijdens een geldpinactie zet de politie op 6 november een straatroof in scene bij de pinautomaat van het ABN AMRO-kantoor aan de Willem Ruyslaan. Op diezelfde plek legt deelgemeente Kralingen-Crooswijk een safety-spot aan. Deze gele halve cirkel geeft de ruimte aan die bedoeld is voor de pinner, zodat anderen weten hoeveel afstand ze moeten houden. En dit maakt de pinner alert van het feit dat er altijd mensen zijn die mee kunnen kijken.

 Toevoeging

- In tegenstelling tot bovenstaand bericht wordt geen gele Safety Spot aangelegd, maar de witte Safety Spot – Reflexstone. Dit is de landelijke standaard en zal dan ook gebruikt worden in Rotterdam. (RvdS) –